Blackjack tips om als een pro te spelen

Blackjack is een populair kaartspel dat vaardigheid, strategie en een beetje geluk vereist. Of je nu een beginner bent die de basisprincipes probeert te begrijpen of een doorgewinterde speler op zoek naar geavanceerde strategieën, deze gids heeft alles wat je nodig hebt om je spel naar een hoger niveau te tillen.

Basisstrategieën

Het Begrijpen van de Regels van Blackjack

Voordat je begint met strategieën, is het essentieel om de basisregels van blackjack te begrijpen. Het spel wordt gespeeld met één of meer kaartspellen, en het doel is om een hand te hebben die meer punten waard is dan de hand van de dealer zonder 21 punten te overschrijden.

Elke kaart heeft zijn eigen puntwaarde: kaarten met getallen hebben hun nominale waarde, plaatjes (koning, koningin, boer) zijn 10 punten waard, en azen kunnen 1 of 11 punten waard zijn, afhankelijk van wat het beste uitkomt voor je hand.

Basis Blackjack Strategie: Passen, Kopen, Verdubbelen of Splitsen?

De beslissingen die je neemt in blackjack zijn cruciaal voor je kansen om te winnen. Hier zijn de basisacties die je kunt ondernemen:

 • Passen (Stand): Je besluit geen extra kaarten meer te nemen.
 • Kopen (Hit): Je vraagt om een extra kaart.
 • Verdubbelen (Double Down): Je verdubbelt je inzet en krijgt precies één extra kaart.
 • Splitsen (Split): Als je twee kaarten van dezelfde waarde hebt, kun je besluiten ze te splitsen en als twee afzonderlijke handen verder te spelen.

Hoe de Basis Strategiekaart te Gebruiken

De basis strategiekaart is een hulpmiddel dat aangeeft welke actie je idealiter zou moeten ondernemen op basis van je totale punten en de zichtbare kaart van de dealer. Het is aan te raden om deze kaart bij de hand te hebben als je begint met spelen, en met de tijd zul je de aanbevelingen uit je hoofd leren.

Geavanceerde Strategieën

Kaarten Tellen: Hoe Houd Je de Kaarten Bij?

Kaarten tellen is een methode waarbij je probeert bij te houden welke kaarten al zijn gedeeld om je beslissingen te beïnvloeden. Het idee is dat als er meer hoge kaarten over zijn, dit gunstiger is voor de speler. Het meest bekende systeem is het Hi-Lo systeem, waarbij elke kaart een waarde krijgt (-1, 0, +1).

Shuffle Tracking: Hoe Volg Je de Hoge Kaarten?

Shuffle tracking is een techniek waarbij de speler probeert te volgen waar groepen hoge en lage kaarten naartoe gaan tijdens het schudden. Dit kan je een voordeel geven als je weet waar in het deck de hoge kaarten zich waarschijnlijk bevinden.

Wedstrategieën: Hoe Beheer Je Je Bankroll?

Een goede bankrollbeheerstrategie is essentieel om op de lange termijn winst te maken bij blackjack. Dit betekent het bepalen van een budget, het vaststellen van winst- en verlieslimieten en het aanpassen van je inzetten op basis van je huidige saldo en de situatie aan de tafel.

Tips en Trucs

Wanneer Kies Je voor Verzekering (Insurance)?

Een verzekering is een optionele inzet die aangeboden wordt wanneer de open kaart van de dealer een aas is. Je zet hierbij in op de kans dat de dealer blackjack heeft. Hoewel het verleidelijk kan zijn om jezelf te ‘verzekeren’ tegen een mogelijke blackjack van de dealer, is het wiskundig gezien meestal niet voordelig voor de speler. Over het algemeen is het advies om verzekeringen te vermijden.

Hoe Speel Je Zachte Handen (Soft Hands) en Harde Handen (Hard Hands)?

 • Zachte Handen: Dit zijn handen met een aas die als 11 punten kan worden geteld zonder bust (over de 21 te gaan). Bijvoorbeeld A-5, wat kan staan voor 6 of 16. Met zachte handen is het risico om te busten kleiner, dus je kunt vaak agressiever spelen.
 • Harde Handen: Dit zijn handen zonder aas, of met een aas die alleen als 1 punt kan worden geteld. Hierbij moet je voorzichtiger zijn, omdat het risico om te busten groter is.

Hoe Speel Je Paren?

Paren geven je de mogelijkheid om te splitsen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Azen en achten: Altijd splitsen. Twee azen geven je de kans op twee blackjacks, en twee achten vermijden een totaal van 16, wat een zwakke hand is.
 • Tienen (of plaatjes): Nooit splitsen. Een totaal van 20 is een sterke hand.
 • Vijven: Nooit splitsen. In plaats daarvan moet je overwegen om te verdubbelen, tenzij de dealer een 10 of aas toont.

Hoe Vermijd Je Veelvoorkomende Fouten?

 1. Te Conservatief Spelen: Veel beginners hebben de neiging om te passief te spelen, zoals passen op 12 tegen een dealer 6. Bestudeer de basisstrategie en volg deze nauwkeurig.
 2. Gebrek aan Bankroll Management: Zet nooit meer in dan je kunt veroorloven te verliezen. Zorg ervoor dat je een vast budget hebt en houd je daaraan.
 3. Mythologie en Bijgeloof: Laat je niet leiden door bijgelovige theorieën zoals “de tafel is koud” of “de dealer heeft altijd een 10 onderliggend”. Blijf rationeel en houd je aan de strategie.

Conclusie:

Met een combinatie van basisstrategieën, geavanceerde technieken en deze handige tips en trucs, heb je alle instrumenten in handen om succesvol te zijn in het spel van blackjack. Oefen regelmatig, wees gedisciplineerd en onthoud dat, hoewel strategie belangrijk is, blackjack nog steeds een kansspel is. Geniet van het spel en moge de kaarten in je voordeel zijn!

Gerelateerde berichten

Wat is je leeftijd?

We zijn verplicht te vragen naar je leeftijd. Antwoord alsjeblieft naar waarheid. Door uw keuze te maken bevestigt u dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.